Kohti kestävää kulutusta: Kiertotalouden ostoskeskus Helsinkiin

Meidän helsinkiläisten kulutukseen perustuva hiilijalanjälki on hieman yli kaksinkertainen verrattuna suoriin päästöihimme. Jos haluamme tehdä oman osamme kestävyysmuutoksesta ja tähtäämme hiilineutraaliksi, meidän on todella tärkeää muuttaa myös kulutustottumuksiamme kestävämpään suuntaan. Asiaa ei pidä jättää yksittäisten kuluttajien harteille, sillä kaupungilla on tässä myös paljon mahdollisuuksia. 

Yksi konkreettinen askel kohti kestävämpää kulutusta olisi perustaa Helsinkiin keskeiselle paikalle kiertotalouden ostoskeskus. Ostoskeskus, joka kokoaisi yhteen kaikki kiertotalouden valveutuneet toimijat ja edelläkävijät. Ostoskeskus, josta meidän kaupunkilaisten olisi mahdollista saada saman katon alta kaikki tarvitsemamme – kestävästi, helposti ja vaivattomasti. Ostoskeskus, joka kokoaisi yhteen paitsi eri toimialojen perinteisemmät second hand-toimijat, myös vuokraus-, korjaus- ja kunnossapitopalvelut. 

Naapuristamme Ruotsista tällainen löytyy jo Eskilstunasta, 1,5 tunnin matkan päästä Tukholmasta. Siellä toimii ReTuna -niminen maailman ensimmäinen ainoastaan kierrätys- ja uusiotuotteiden myyntiin keskittyvä ostoskeskus, jonka taustalla on kunnallinen jäteyhtiö Esem yhdessä omistajakuntiensa kanssa. ReTuna on hyvä esimerkki yhteistyöstä kuntatoimijoiden, julkisten palvelutuottajien ja yrittäjien yhteistyöstä, joka mahdollistaa kiertotalouden laajenemisen.

Kiertotalouteen keskittynyt ostoskeskus auttaisi meitäkin purkamaan kiertotalouden esteitä ja kehittämään myös uusia tulevaisuuden kiertotalouspalveluita. Ostoskeskus synnyttäisi uusia työpaikkoja. Se voisi tehdä yhteistyötä myös koulutussektorin toimijoiden kanssa kiertotalousosaamisen vahvistamiseksi ja start-up-kentän kanssa uusien innovaatioiden synnyttämiseksi.

Olen julkaissut asiasta tällä viikolla aloitteen Kuntalaisaloite.fi-palvelussa otsikolla: Kiertotalouden ostoskeskus Helsinkiin. Toivoisin, että kestävästä kulutuksesta kiinnostuneet kanssakulkijat kävisivät antamassa aloitteelle äänensä. Aloitteella on jo tuki Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta sekä kiertotalouden pioneeri Anne Raudaskoskelta.