Poliittinen puheeni ensimmäisen kauden puoluevaltuuskunnan varajäsenenä

Vihreiden puoluekokouksessa valittu puoluevaltuuskunta kokoontuu tänä viikonloppuna (2.-3.10.2021) pitämään ensimmäistä kokoustaan. Itselläni on ilo osallistua kokoukseen ensimmäisen kauden varajäsenenä, joskin tällä kertaa vielä perhesyistä etäyhteyksin. Upeita linjapuheita puolueemme puheenjohtajistolta ja poliittisia puheita kokeneemmilta kollegoilta.

Itsekin rohkaistuin käyttämään puheenvuoron, jonka halusin jakaa kuntavaalien jälkeisen hiljaiselon jälkeen myös tänne blogiini:

”Hei arvoisa puoluevaltuuskunta, 

Olen Kirsi Vuorinen, puoluevaltuuskunnan tuore varajäsen, kahden pikkulapsen äiti, johdon konsultti, kestävyyslähettiläs ja järjestöaktiivi Helsingistä. On todella hienoa päästä osaksi tätä vaikuttavaa joukkoa! 

Haluan omassa puheenvuorossani nostaa esille kolme asiaa:

Ensimmäisenä ELINKEINOELÄMÄ JA TOIVOA LUOVAT ESIMERKIT: 

On hienoa, että pystymme puolueena luomaan poliittiseen keskusteluilmastoon toivoa. Toivo on ollut läsnä tänäänkin hienoissa puheenvuoroissa. Monet yrityksistä ovat jo ottaneet vastuullisuuden todella asiakseen ja ajavat kestävyysmuutosta jo poliittista kenttää nopeammin.Tämä on omiaan lisäämään toivoa. Näitä hienoja esimerkkejä, edelläkävijöitä ja konkreettisia ratkaisuja meidän on tärkeä nostaa esille ja lähentyä myös elinkeinoelämän kanssa. Sen ei tarvitse tarkoittaa, että puolue on menossa vasemmalta oikealle. Itse näen, että vahvuutemme on nimenomaan siinä, että olemme jossain siinä keskellä ja onnistumme puhuttelemaan ihmisiä sekä vasemmalla että oikealla, kun ilmastokriisin torjunnassa voittajia ovat lopulta kaikki.

Toiseksi TALOUDELLISET KANNUSTIMET: 

Meidän on tärkeä saada kestävämpään kulutukseen ja kiertotalouteen siirtymiseen lisää vauhtia. Muutoksen tueksi tarvitsemme entistä vahvempia taloudellisia kannustimia. Vihreät valinnat eivät saa olla omantunnon kysymys. Keskivertohelsinkiläisenkin kulutuksen osuus hiilijalanjäljestä on yli kaksinkertainen suoriin päästöihin verrattuna. Meitä kuluttajia pitäisi palkita tuntuvammin valistuneista valinnoista ja kestävästä elämäntavasta, jotta muutoksen kulmakerrointa saadaan kasvatettua. Tarvitsemme uusia ihanteita. Esimerkiksi käytetyn tuotteen hankinnasta pitäisi tehdä ensisijainen vaihtoehto. Alustatalous tarjoaa tähän jo hyvät eväät. Elinkaaripalveluiden kasvuun panostamisella on myös positiivisia työllisyysvaikutuksia.

Kolmantena VIESTINTÄ JA MEDIASUHTEET: 

Olen tehnyt itse töitä paljon yritysten muutoksen läpiviennin parissa. Näissä hankkeissa korostuu aina viestinnän voima. Näen, että Vihreinä meidän on tärkeää tehdä entistä enemmän viestintää suurelle yleisölle, oman kuplamme ulkopuolelle. On hienoa, että esimerkiksi Helsingin Sanomat on vastikään ottanut ympäristöasiat entistä vahvemmin agendalleen. Tarvitsemme tähän maahan lisää ymmärrystä ilmastokriisistä ja kestävyysmuutoksesta. Tämä helpottaa poliittista keskustelua yli puoluerajojen, kun meillä on sama tieteellisiin tosiasioihin pohjautuva ymmärrys tämänhetkisestä tilanteesta. On myös tärkeää, että pääsemme itse nykyistä vahvemmin vaikuttamaan siihen, miten meistä Vihreistä kirjoitetaan ja sometetaan, jotta katkaisemme siivet huhupuheilta ja narratiiveilta, joilla ei ole todellisuuspohjaa. Tämän merkitys korostuu taas vaalien lähestyessä.

Näillä ajatuksilla, oikein ihanaa kokouspäivää sinne Lahteen! ”

Tässä päällimmäisiä ajatuksia tähän hetkeen. Kokous jatkuu jälleen huomenna. Käsittelyssä on kolme ohjelmapaperia: Vihreä Eurooppa-ohjelma, aluevaalien ohjelma sekä sosiaaliturvaohjelma. Kiinnostavaa asiaa siis luvassa! Kokousta voi seurata livenä osoitteessa: www.vihreat.fi/live.

Liity kuulolle sinäkin!